Possun halvemmat ja rasvaisemmat
ruhonosat ovat kohonneet salonkikelpoiseksi trendisapuskaksi. Kevään
jokaisessa ruokalehdessä on ollut vähintään yksi resepti, jossa
neuvotaan kuinka potkaa, kylkeä, etuselkää, lapaa tai poskea
pitkään kypsentämällä loihditaan suussa sulavan mureita
herkkuja. Myös Taste of Helsinki -tapahtuman 12 ravintolasta kuusi
tarjoili pitkään kypsennettyä possua!
Possun liha ei itsessään ole
mitenkään maukasta – vaikka sitä kuinka hauduttelisi. Tarvitaan
kehiin kunnon soosit. Pienessä Vispiläkaupassa olemme aikaisemmin
haudutelleet karamellipossua
ja nyt kokeilimme Pulled Porkia eli revittyä possua, jonka
tarjoilimme coleslawn eli kaali-porkkanasalaatin kera
leipäviipaleiden välissä.
Pulled Pork
Noin kilo kasleria (myös luuton kylki
käy)
1 rkl savustettua paprikajauhetta
1 rkl suolaa
½ rkl mustapippuria
1 rkl kuivattua valkosipulia
1 ½ rkl tummaa ruokosokeria
Maustekastike Jack & Ginger
2 dl lihalientä
2 dl inkivääriolutta
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl ruokosokeria
3 rkl viskiä
2 rkl raastettua inkivääriä
1 raastettu valkosipulinkynsi
500 g paseerattua tomaattia
Coleslaw
½ kerä kaalia
2 porkkanaa
Kastike:
1 munankeltuainen
1,5 dl rypsiöljyä
1 tl Worcestershire-kastiketta
ripaus sokeria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Leipää esim. chiabattaaa tai
sämpylöitä
Tuoretta tomaattia
Salaattia
Juustoviipaleita
Possun mausteet sekoitetaan keskenään ja
hierotaan lihan pintaan. Liha jätetään tunniksi huoneenlämpöön maustumaan. Possu laitetaan reunalliseen
uunivuokaan ja työnnetään paistomittari kinkun paksuimpaan
kohtaan. Possu laitetaan 90-asteiseen uuniin ja annetaan paistua, kunnes se on reippaasti ylikypsää eli
sisälämpö on 93 astetta. Tähän menee lihapalan koosta ja uunista riippuen noin 6-7 tuntia. Jos possu näyttää olevan vaarassa kuivua, sen voi peittää foliolla heti tai vaikka kypsentämisen puolessa välissä.
Kastikeainekeset mitataan kattilaan ja
annetaan kiehua hiljakseen kasaan ainakin puolisen tuntia. Kun possun sisälämpö on 93
astetta, sen pinta kostutetaan maustekastikkeella ja karamellisoidaan
nopeasti 225 asteen lämössä. Possu kääritään folioon ja
annetaan lepäillä vielä tunnin verran ennen repimistä.
Ylikypsän, murean lihan repiminen
käy helpoimmin kahdella tukevalla haarukalla. Loput kastikkeesta
kaadetaan revityn lihan päälle. Lihan voi hyvin valmistaa
edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin odottamaan, jolloin se kuumennetaan uudelleen uunissa tai paistinpannussa.
Coleslawta varten porkkanat kuoritaan
ja raastetaan sekä kaali leikataan ohuiksi suikaleiksi.
Munankeltuaiset laitetaan pieneen, korkeareunaiseen kulhoon ja
vatkataan niiden rakenne rikki. Lisätään öljyä koko ajan
voimakkaasti vatkaten ensin tippa kerrallaan ja vähän isompana
norona, kun majoneesi muuttuu vaaleaksi ja kiinteäksi. Kastike maustetaan ja sekoitetaan kaalin ja porkkanan joukkoon.
Possu ja coleslaw annostellaan
leipäviipaleiden tai sämpylöiden väliin. Maun mukaan väliin voi lisätä
vaikka majoneesia, tuoretta tomaattia, salaattia ja juustoa.