Omenakakku mustasta leivästä



Söimme Tallinnassa Kamahousessa ihanaa jälkiruokaa, joka oli tehty mustan leivän muruista, kohupiimricotasta ja marjoista. Sitä kutsuttiin muistaakseni pannacottaksi, vaikka sillä ei ollutkaan oikeastaan mitään tekemistä esikuvansa kanssa. Tämän ihanan makuelämyksen jälkeen huomioni herätti ruisomenakakku, jonka reseptiä jaettiin Viron osastolla matkamessuilla. Tätä oli pakko kokeilla.

Musta leipä vastaa suomalaista makeaa saaristolaisleipää. Tosin nykyään Fazerin mustaa leipää myydään tavallisissa S-marketeissa tai sen voi tehdä itse Pienen Vispiläkaupan reseptillä. Käytin täytteenä calvadosilla maustettua omenakompottia, Myllyniemen Sarioloista tehtyä tietenkin, ja kakku nautittiin kohupiimkreem ricottan ja kerman kera. Todella herkkua.

Omenakakku mustasta leivästä
Pohja
70 g voita
50 g tummaa ruokosokeria
½ kananmuna
20 g hapukoorta tai ranskankermaa
3 palaa mustaa leipää
20 g ruisjauhoja

Täyte
2 dl valmista omenakompottia tai
3-4 omenaa
1 tl kanelia
½ dl sokeria

Muruseos
30 g voita
¼ dl ruokosokeria
2 palaa raastettua mustaa leipää
½ muna

Raasta mustaleipä raastimen karkealla sivulla. Riko kananmuna pieneen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Sekoita hiukan pehmennyt voi, sokeri, hapukoor, leipäraaste, ruisjauhot sekä puolet kananmunasta kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina suorakaiteen muotoisen voidellun vuoan (noin 12x35 cm) pohjalle.

Jos täytteenä on valmista omenakompottia, kakkupohja laitetaan tässä vaiheessa esikypsymään 200-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Kakun paistuessa valmistetaan muruseos murustelemalla käsin loput kananmunasta, sokeri, voi ja raastettu leipä. Kun pohja on kypsä, kakku otetaan uunista ja lisätään uuniin lämpöä noin 230 asteeseen. Kompotti lusikoidaan tasaisesti kakkupohjan päälle ja päälle muruseos. Jatketaan paistamista noin 10 minuuttia, kunnes päällinen on mukavan rapea.

Jos taas käytetään tuoreita omenoita, ne kuoritaan ja kuutioidaan ja ripotellaan tasaisesti raa'an pohjan päälle. Pinnalle ripotellaan kanelia ja sokeria sekä muruseos. Kakkua paistetaan oin 40 minuuttia 200 asteessa, kunnes pohja on kypsä, omenat pehmeitä ja päällys mukavan rapea.

Tarjoillaan kohupiimkreemin tai vatkautuvan vaniljakastikkeen kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...