Bataattikeitto ja paistettu halloumijuusto


Pidemmittä puheitta, arki-illan aurinkoinen ateria: bataattikeitto ja paistetut halloumisattumat

Bataattikeitto
noin 1 kg bataattia
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
4-5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 1/2 dl ruokakermaa
1/2 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Päälle: halloumia

Inkivääri ja valkosipuli kuoritaa ja hienonnetaan, bataatit kuoritaan ja lohkotaan reiluiksi paloiksi. Bataatit, inkivääri, valkosipuli sekä kanaliemi laitetaan kiehuvaan veteen. Vettä saa olla sen verran, että bataattipalat peittyvät. Keitetään kypsäksi ja soseutetaan. Lisätään kerma, sitruunamehu, hunaja ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Halloumi paistetaan kuumassa pannussa, tilkassa öljyä, kunnes juusto on saanut kauniin ruskean pinnan. Ripotellaan keittoannoksen päällä.

Amerikkalaistyylinen aamiainen: porkkanakakkuvohvelit ja banaanileipä




Aurinkoinen sunnuntai, herkkuja notkuva brunssipöytä ja koko perhe nauttimassa aamusta, antimista ja kiireettömästä yhdessäolosta. Ihanaa. Niin kuin ovat nämä porkkanakakkuvohvelit, jotka saavat mukaterveellisen vivahteen porkkanaraasteesta ja pähkinöistä, sekä amerikkalaistyylinen banaanileipä, joka on suomalaisen standardin mukaan oikeastaan kakkua. Vohvelit ja banaanileipä kuorrutettiin tuorejuustovaahdolla ja omenahillolla.

Porkkanakakkuvohvelit
200 g porkkanaa
2 dl kermaviiliä
2 dl maitoa
1 kananmuna
25 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
2 rkl rouhittua saksanpähkinää

Paistamiseen voita tai öljyä

Porkkanat raastetaan raastimen hienoimmalla terällä. Kuiva-aineet sekoitetaan keskenään. Kermaviili, maito ja sulatettu voi sekoitetaan keskenään ja muna vatkataan joukkoon. Kuivat aineet siivilöidään joukkoon koko ajan sekoitellen. Taikinan annetaan turvota aamutoimien ajan tai yön yli. Vohvelit paistetaan ohukaispannussa tai pienessä paistinpannussa miedolla lämmöllä kypsiksi, pulleiksi ja molemmin puolin kullanruskeiksi.

Nautitaan tuorejuustovaahdon ja omenasoseen kera.

Banaanileipä
1 1/4 dl tummaa ruokosokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
2 munaa
3 banaania
1 tl kanelia
2 1/2 dl jauhoja
1 ts vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 dl pekaanipähkinöitä

Leipävuoka voidellaan ja uuni laitetaan kuumenemaan 180 asteeseen. Sokeri ja voi vaahdotetaan vaaleaksi vaahdoksi. Lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Banaani muussataan haarukalla tai nuijalla tasaiseksi muussiksi ja lisätään voin, sokerin ja munien joukkoon. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinan joukkoon puuhaarukalla sekoittaen. Lisätään lopuksi veitsellä rouhitut pekaanipähkinät, sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan leipävuokaan. Paistetaan uunin keskitasolla noin 50 minuuttia, kunnes leipä irtoilee reunoista ja on kypsää puutikulla testatessa.

Nautitaan tuorejuustovaahdon kera. Hyvää myös voin kanssa.

Tuorejuustovaahto
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1/2 dl tomusokeria
2 rlk sitruunanmehua

Kerma vatkataan löysäksi vaahdoksi ja sekoitetaan tuorejuustoon. Maustetaan tomusokerilla ja sitruunalla.

Luumukakku



Syksyinen, lämpimän mausteinen luumukakku syntyy samalla reseptillä kuin keikauskakku raparperista tai banaanista. Luumukakku sai ripauksen luksusta mantelimassasta, jota murentelin luumujen lomaan keikauskakun karamellipohjalle.

Luumukakku
4-5 tummaa, isoa luumua
50 g mantelimassaa tai marsipaania
1 dl tummaa ruokosokeria
50 g voita

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
¼ tl suolaa
50 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 munaa
3 tl tummaa rommia
2 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl täysmaitoa

Luumut halkaistaan kahtia ja poistaan kivet. Voi ja sokeri mitataan kakkuvuokaan (ei irtopohjaiseen, koska karamelli valuu helposti uunin pohjalle). Vuoka laitetaan uuniin ja Uuni kuumennetaan 200 asteeseen. Voi ja sokeri sulavat vuoassa karamelliksi, sekoitellaan tasaiseksi ja laitetaan luumut vuoan pohjalle, karamellin päälle leikkuupinta alaspäin. Vuoka laitetaan takaisin uuniin ja annetaan kuumentua sillä aikaa kun valmistetaan taikina.

Jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkivääri, neilikkä, vaniljasokeri ja suola mitataan kulhoon ja sekoitetaan. Pehmennyt voi ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista (noin 3 min). Munat lisätään joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Taikina maustetaan rommilla. Kuivat aineet ja maito lisätään taikinaan vuorotellen koko ajan tasaiseksi sekoittaen. Vuoka nostetaan uunista ja taikina lusikoidaan luumujen päälle.

Kakkua paistetaan kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku irtoilee vuoan reunoista noin 40 minuuttia. Kypsän kakun annetaan vetäytyä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen se kumotaan lautaselle ja annetaan vetäytyä vuoan alla. Maistuu hyvälle vaniljajätskin tai vaniljakastikkeen kera.

Kiluvoileivät




Kilud ovat pikkukaloja, joita säilötään monessa muodossa ja napostellaan sellaisenaan tai erilaisten annosten osana oluen tai vodkan kera. Se, mitä nämä pienet, hopeanhohtoiset kalat oikeastaan ovat, on kirvoittanut monia mielenkiintoisia ruokapöytäkeskusteluja. Jos kilud ovat suomeksi kilohaileja niin räim on silakka. Mutta Virossa silk on yhteinen nimitys kaikille verkkoon tarttuville pikkukalalajeille, joita on hankala tai mahdoton erottaa toisistaan.

Kilud ovat edullista syötävää, jota rannikkokaupungeissa on runsaasti tarjolla. Tähän ja viisisataa vuotta vanhaan murhamysteeriin sekä siihen nivoutuvien eri aikakausien tallinnalaisiin tarinoihin viittaa myös Jaak Kilmin ohjaaman ja Kiur Aarman tuottaman dokumentillisen dragikoomedian nimi Tallinna kilud eli suomeksi Sillit suolassa: tarinoita Tallinnasta.

Kiluvoileivät maistuivat herkullisilta ja tänään selviää myös Matin ja pikkukalojen mysteeri Rakkautta ja Anarkiaa -festareilla.

Kiluleivät
1 rukiinen reikäleipä (valmiiksi halkaistuna)
2-3 rkl ruokaöljyä
2 dl hapukoorta tai ranskankermaa
4 rkl mätitahnaa
2 rkl sitruunan mehua
1/2 kurkkua
1 tlk kiluja tai muita säilöttyjä pikkukaloja

Leipä halkaistaan ja puolikkaat sivellään öljyllä. Leipä laitetaan kuumaan uuniin grillivastuksen alle paahtumaan, kunnes se on rapsakkaa ja heiman ruskistunutta reunoista.

Hapukoor, mätitahna ja sitruuna sekoitetaan kastikkeeksi, jota laitetaan nokare leivän kullekin palaselle. Kurkku pilkotaan pieniksi kuutioiksi, joita ripotellaan kastikenokareiden päälle. Jokaiselle palalle asetetaan yksi pikkukala. Säilöttyjen kalojen ruodot ovet pehmeitä ja ne voi syödä sellaisenaan, mutta kaloja valitessa kannattaa ottaa valmiiksi perattuja kaloja, joista on poistettu vatsa ja suoli.

Nautitaan vodkasnapsin tai oluen kera.

Paistetut ahvenet, kukkakaalipyree ja mätikastike



Kalle oli tuonut markkinoille tuorejuuston, johon on sekoitttu mätitahnaa. Kokeilimme samaa kikkaa hapukooren kanssa ja tuloksena oli pehmeä, mukavan suolainen kastike paistetuille ahvenille ja lempeälle kukkakaalipyreelle.

Paistetut ahvenet
2 ahvenfilettä ruokailijaa kohden
voita paistamiseen
suolaa myllystä
valkopippuria myllystä
4 salvian lehteä

Ahvenfileistä saa kaikki ruodot kätevästi pois v:n muotoisella viillolla. Voi sulatetaan pannussa ja ahvenfileet paistetaan voissa molemmin puolin kullanruskeiksi. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Salvian lehdet lisätään pannuun ja paistetaan miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes lehdet painuvat vähän kasaan ja tulevat rapeiksi.

Mätikastike
1 dl hapukoorta tai ranskankermaa
2 rkl mätitahnaa
2 rkl sitruunamehua

Ainekset sekoitetaan keskenään ja annetaan maustua ja vetäytyä.

Kukkakaalipyree
1 pieni kukkakaali
1 dl hapukoorta tai ranskankermaa
1 rkl voita
1/2 tl muskottipähkinää raastettuna
2 rkl hienoksi raastettua parmesaania
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Kukkakaalista erotellaan nuput ja keitetään suolalla maustetussa vedessä pehmeäksi (noin 10 minuuttia). Vesi kaadetaan pois, lisätään kukkakaalien joukkoon ranskankerma ja soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi. Maustetaan parmesaanilla, suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Annos kootaan laittamalla lautaselle ensin kukkakaalipyreetä, ahvenfilee, kastiketta ja lopuksi rapea salvian lehti.

Pienen Vispiläkaupan parhaat sienireseptit





Blogikirjoituksistamme on ehkä saattanut välittyä, että sienestäminen on mieleistä puuhaa. Blogissamme on julkaistu monia herkullisia sienireseptejä tateista, kanttarelleista, suppilovahveroista, rouskuista ja muista metsän aarteista. Toivottavasti ne inspiroivat myös muita syksyiseen metsään ja keittiöön!

PS. Olethan käynyt äänestämässä Pienen Vispiläkaupan ihanan aamun reseptiä makuparit-kilpailussa?

Sieniwokki punikkitateista





Ei vieläkään kunnon herkkutattilöytöä! Punikkitatit ovat Sienionni-kirjan mukaan kuitenkin lähes yhtä hyviä ruokasieniä, joten poimimme taas niitä. Punikkitatteja on monia lajeja, mutta niiden välillä ei ole suuriakaan eroja, joten ei ole tarpeen opetella tarkkoja nimiä. Nämä taisivat olla koivun punikkitatteja? Punikkitatit sopivat kirjan mukaan itämaisiin ruokiin, joten kokeilimme kiinalaishenkistä wokkia. Asian Trading -liikkeen pakastealtaasta löytyi alkupalaksi herkullisia dim sumeja.


Sieniwokki
200 g naudan ulkofilettä
4 rkl ruokaöljyä
5 dl sieniä esim. punikkitatteja tai kangasrouskuja
3 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
2 porkkanaa
n. 200 g pala kaalia
3 rkl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
1/2 tl chilijauhetta
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Naudanfile suikaloidaan sopiviksi suupaloiksi. Valkosipuli ja sipuli hienonnetaan, sienet puhdistetaan ja suikaloidaan, porkkanat kuoritaan ja pilkotaan ja kaali suikaloidaan. Ruokaöljy kuumennetaan wokkipannussa. Lisätään lihat ja käännellään hetki. Lasketaan lämpöä ja listään sipulit ja jatketaan kuullottamista. Lisätään porkkanat ja kaali ja jatketaan kuullottamista vielä hetki. Lisätään mausteet ja annetaan tekeytyä hiljaisella tulella, kunnes liha on mureaa ja kasvikset pehmeitä. Tarjoillaan keitetyn riisin kera.

Paistetut ahvenet, kanttarellikastike ja juuresmuusi



Sienionnen lisäksi meitä potkaisi myös kalaonni. Ensimmäisellä heitolla Myllyn koskesta nousi Pikku-Hauki, joka palautettiin jokeen kasvamaan isoksi. Seuraavalla heitolla kuvan hotkaisi Iso-Hauki (kuvassa). Yli kahden kilon painoinen jötkäle joutui kalapulliksi. Koskesta nousi myös kivan kokoisia ahvenia, jotka fileoimme, paistoimme rapeiksi ja tarjoilimme perinteisen kanttarelli-kermakastikkeen ja juuresmuusin kera.

Paistetut ahvenfileet
4 ahvenfilettä
voita paistamiseen
merisuolaa myllystä

Ahvenfileet paistetaan kuumassa valurautapannussa voissa molemmin puolin kullanruskeiksi.

Kanttarellikastike
1 sipuli
2 rkl voita
3 dl kanttarelleja
2 dl ruokakermaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa läpikuultavaksi. Kanttarellit revitään käsin suupaloiksi pannulle sipulin joukkoon. Käännellään, kunnes sienet pehmenevät ja sienistä tuleva neste haihtuu. Lisätään kerma ja haudutetaan noin 10 minuuttia. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Juuresmuusi
4 perunaa
2 isoa porkkanaa
pala lanttua
2 rkl kasvisfondia
loraus maitoa
nokare voita
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Perunat, porkkanat ja lanttu kuoritaan ja pilkotaan isoiksi lohkoiksi. Juureksia keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Vettä kaadetaan pois niin, että kattilan pohjalle jää pari senttiä vettä. Juurekset soseutetaan survimella tai sähkövatkaimella. Lisätään voi ja maitoa tilkka kerallaan niin, että muusi on sopivan löysää. Kuumennetaan uudelleen ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Speltti-skonssit




Kiireinen työviikko takana ja hyvin ansaittu, rauhallinen viikonloppu edessä. Nautinnollisen viikonloppuaamiaisen ainekset melkein koossa: Hesari, kahvia ja maitoa on, mutta ei yhtään leipää. Leivinjauheella kohotetut speltti-skonssit pelastivat tilanteen ja saattoi jopa vaikuttaa siltä, että kiireetön aamiainen lämpimäisineen meni niin kuin oli suunniteltu.

Speltti-skonssit
100 g spelttijauhoja
150 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita
1 dl maitoa

Uuni laitetaan kuumenemaan 225 asteeseen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja kylmä voi nypitään muruiksi niiden sekaan. Lisätään maito varovasti sekoittaen taikinaa mahdollisimman vähän. Taikina kaulitaan noin sentin paksuiseksi levyksi, joka leikataan neliöiksi tai siitä irrotetaan lasilla ympyröitä. Skonssit laitetaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paistetaan noin 15 minuuttia, kunnes niiden pohja ja pinta ovat rusertavia. Tarjoillaan lämpinä esimerkiksi tuorejuuston ja graavilohen kera tai makeana versiona omenasoseella päällystettynä. Skonssit eivät kestä säilytystä.

Mummon omenapiirakka - maailman paras!


Tässä reseptissä maistuu lapsuuden syksyt: tämä omenapiirakka oli mummoni bravuuri, ja minulle se ainoa oikea omenapiirakkaresepti. Piimällä ja voilla mehevöitetty ja soodalla kohotettu pohja jää kosteaksi ja mukavan taikinaiseksi ja paranee vain vanhetessaan. Uunipellillä paistettu, reilun kokoinen omenapiirakka kestää hyvin pakastamista, joten valmistimme sitä samalla pari pellillistä säilöttäväksi myöhäissyksyn kahvihetkiin.

Mummon omenapiirakka
4-5 omenaa
4 rkl fariinisokeria
3 tl kanelia

Pohja
1 kahvikuppi sokeria
2 kk vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 kk piimää
1 kk voita sulatettuna

Omenat kuoritaan ja kuutioidaan. Omenakuutiot, fariinisokeria ja kaneli sekoitetaan kulhossa ja annetaan maustua. Pohjan kuivat aineet mitataan kulhoon ja sekoitetaan keskenään. Voi sulatetaan ja lisätään vuorotellen piimän kanssa jauhoseokseen. Sekoitetaan tasaiksi. Taikanaa ei saa vatkata liikaa. Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Omenat ripotellaan pohjan päälle ja piirakkaa paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia kunnes pohja on hyytynyt ja ruskettunut pohjasta ja päältä tasaisesti. Omenapiirakka leikataan sopiviksi annospaloiksi ja tarkoillaan vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...