Kesäkeitto


Kotimainen kesäpöydän klassikko, joka on parhaimmillaan loppukesästä kasvimaan aarteiden kypsyttyä. Kesäkeiton maustavat reilusti perinteiset punainen maito, voi ja suola. Nyt kun kouluvuosien kammot on voitettu, kesäkeitosta tuli uusi suosikki!

Kesäkeitto
2 pientä kesäsipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
3 uutta perunaa
2 rkl voita
2 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
reilu nuppu kukkakkaalia
kourallinen sokeriherneen palkoja tai herneitä
5 dl täysmaitoa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
kourallinen pinaatin lehtiä ja yrttejä, kuten persiljaa, tilliä ja ruohosipulia

Sipulit kuoritaan ja hienonnetaan. Porkkanat ja perunat kuoritaan ja pilkotaan lusikkaan sopiviksi kuutioiksi. Paksupohjaisessa kattilassa kuumennetaan pari ruokalusikallista voita, jossa kuullotetaan valkosipuli ja sipuli. Lisätään porkkana ja perunakuutiot ja käännellään vielä hetki. Listään vettä niin, että vihannekset peittyvät. Lisätään kasvisfondia ja keitetään noin 10-15 minuuttia. Kukkakaali leikataan pieniksi kukinnoiksi, jotka lisätään keittoon sokeriherneen palkojen tai herneiden kera. Lisätään maito ja keitetään vielä noin 5 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä, mutta edelleen napakoita. Maustetaan hienonnetulla pinaatilla ja yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Tyynen mustikkakukko





Perinteikkään mustikkakukon resepti on saatu Marttojen superruokakurssilta. Superia makeasta ja melko rasvaisestakin jälkiruuasta tekevät mustikan vitamiinit ja antioksidantit sekä rukiin kuidut.

Tyyne on päässyt reseptikuvaan kaimansa ansiosta. Naapurinpoika kertoi mummonsa leipovan herkullista mustikkakukkoa. Mummo on puolestaan saanut reseptin Tyyne-tädiltään. Meidän tiny-Tyynemme oli niin veikeää mustikkametsäseuraa, että olkoon meidänkin versiomme Tyynen mustikkakukko.

Tyynen mustikkakukko
150 g margariinia
1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte
6 dl mustikoita
1 dl hillosokeria

Margariini ja sokeri vatkataan sekaisin. Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan ensin keskenään ja listään sitten margariini-sokeriseokseen. Taikina työstetään tasaiksi palloksi, josta 2/3 painellaan piirasvuokan pohjalle. Lopusta taikinasta muotoillaan kukolle kansi. Mustikat ja hillosokeri sekoitetaan keskenään ja kaadetaan piiraspohjalle. Täytteen päälle painellaan kansi, johon leikataan aukkoja höyryjä varten. Kannesta voi
halutessaan tehdä myös esimerkiksi ristikon tai vain painella mustikoiden päälle taikinasattumia.

Mustikkakukkoa paistetaan 200 asteessa noin 35 minuuttia. Kukko tarjoillaan haaleana vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

Raparperikeikauskakku




Heikun keikun. Aikaisemmin oleme vispilöineet keikauskakkua banaanista ja klassisen Tarte Tatinin omenoista. Tällä kertaa karamellissa taikinakuoren alla pehmenivät raparperit. Pohja on suurinpiirtein sama kuin banaanikeikauskakussa, jonka ohjetta voi helposti varioida erilaisilla hedelmillä ja marjoilla.

Raparperikeikauskakku
4-5 raparperin vartta
1 dl fariinisokeria
50 g voita

Taikina:
4,2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
¼ tl suolaa
50 g voita
1,8 dl sokeria
2 munaa
2 tl tummaa rommia
2 tl vaniljasokeria
1 3/4 dl täysmaitoa

Raparperit kuoritaan ja pilkotaan vuokaan sopiviksi. Voi ja fariinisokeri mitataan kakkuvuokaan (ei irtopohja, koska muuten karamelli valuu uunin pohjalle) ja laitetaan uuniin. Uuni laitetaan kuumenemaan 200 asteeseen. Kun voi on sulanut se sekoitetaan sokerin kanssa tasaiseksi karamelliksi ja raparperit asetellaan voi-sokeriseoksen päälle vuokan pohjalle. Laitetaan takaisin uuniin ja annetaan kuumentua sillä aikaa kun valmistetaan taikina.

Jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkivääri, neilikkä, vaniljasokeri ja suola mitataan kulhoon ja sekoitetaan. Pehmennyt voi ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista (noin 3 min). Munat lisätään yksitellen hyvin vatkaten. Taikina maustetaan rommilla. Kuivat aineet ja maito lisätään taikinaan vuorotellen koko ajan tasaiseksi sekoittaen. Vuoka nostetaan uunista ja taikina lusikoidaan raparperien päälle.

Kakkua paistetaan kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku irtoilee vuoan reunoista noin 40 minuuttia. Kypsän kakun annetaan vetäytyä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen se kumotaan lautaselle ja annetaan vetäytyä vuoan alla.

Kesäkurpitsapizza leivinuunissa






Uuden Grlorian ruoka ja viini -lehden kansiresepti innosti meitä viettämään kesäisen pizzaperjantain. Pizzainnostuksemme juontaa juurensa luultavasti siitä, että olemme tämän niin yleisen ja arkisen pikaruuan suhteen erittäin nirsoja. Vain ohuen ohut, rapeakuorinen ja niukasti laadukkailla raaka-aineilla täytetty pizza kelpaa.

Vaikka vispiläkaupassa on ollut maailman parhaita pizza-reseptejä useaan kertaan, nämä leivinuunissa rapeapohjaisiksi paistuneet kesäpizzat todellakin olivat ehdottomasti parhaita tähän asti. Taikinan koostumus ja maku olivat täydelliset ja valkosipuli, tuoreet yrtit, mozzarella ja suolainen salami muodostivat sopivan kevyen silti täyteläisen makuisen kokonaisuuden. Lisäksi leipälapion kokoisten pikkupizzojen paistaminen oli mukavaa ryhmätyötä, jossa jokaisella oli oma tärkeä tehtävänsä. Etenkin lamppumiehellä, joka huolehti, ettei yksikään pizza päässyt kärähtämään kuuman leivinuunin uumenissa.
Pizzataikina (2-3 pizzaa)
2 dl vettä
1/5 pkt tuorehiivaa
3/4 dl suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Hiiva liuotetaan 37-asteiseen veteen. Lisätään jauhoja puuhaarukalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa irtoilla reunoista ja on muotoiltavaa. Taikinaa vaivataan yleiskoneella noin 5 minuuttia tai käsin noin 10 minuuttia. Taikinaan lisätään suola ja oliiviöljy ja jatketaan vaivaamista viitisen minuuttia. Kulho peitetään leivinliinalla ja annetaan kohoto jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä 1-2 tuntia.

Provencen pesto
1 dl basilikaa
1/2 dl muita tuoreita yrttejä, kuten timjamia, kynteliä, meiramia, rosmariinia jne.
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 dl kuorittuja manteleita
(1-2 rkl vettä)
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä
ripaus ruokosokeria

Yrttien lehdet laitetaan tehosekoittimeen, lisätään öljy ja sitruunamehu ja soseutetaan tasaiseksi. Mantelit jauhetaan morttelissa ja lisätään pestoon. Jos pesto on liian tiivistä, sitä voi ohentaa vedellä. Maustetaan pippurilla, suolalla ja sokerilla.

Kesäkurpitsatäyte
200 g kesäkurpitsaa
2 pientä sipulia
3-7 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunan kuorta
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl hienonnettua timjamia
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Lisäksi
noin 1 dl pestoa
150 g mozzarellaa
75 g salamia

Kesäkurpitsat ja sipuli viipaloidaan seitinohuiksi viipaleiksi. Valkosipuli hienonnetaan ja siitä sekoitetaan raastetun sitruunan kuoren, sitruunan mehun, oliiviöljyn, suolan ja mustapippurin kanssa marinadi. Kesäkurpitsa ja sipuli laitetaan marinadiin ja annetaan marinoitua leipomisen ajan.

Taikina jaetaan 2-3 osaan ja kaulitaan ohuiksi, pyöreiksi pohjiksi. Jos pizzat paistetaan sähköuunissa, leivinkivi tai pari peltiä kuumennetaan 250 asteisessa uunissa. Pohjia esipaistetaan noin 5 minuuttia ennen täyttämistä. Kuuman leivinuunin pestylle kiviarinalle voi laittaa raa'an pizzan täytteineen.

Pizzapohjat täytetään levittämällä pohjalle ensin pestoa, sitten marinoituja kasviksia ja marinadia, revittyä mozzarellaa ja salamit. Jälleen, jos pizza valmistetaan sähköuunissa, salami kannattaa laittaa pizzan päälle vasta paistamisen loppuvaiheessa, jottei se kuivu ja käpristy.

Pizzoja paistetaan non 5-10 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja juusto sulanut.Kypsät pizzat koristellaan tuoreella timjamilla.

Kohupiim ricotta -pannukakut ja marinoidut mansikat




Loman ja joutilaan kesäaamun kunniaksi paistoimme aamiaiseksi kohupiim ricotta -pannukakkuja mukaillen tallinnalaisen Nop-kahvilan reseptiä. Kohupiim ricotta on jotain raejuuston ja tuorejuuston välistä ja nimensä mukaan ilmeisesti kohupiimästä eli rahkasta tehtyä. Proteiinipitoisen ja vähärasvaisen ricottan lisäksi laitoin taikinaan kuitupitoisia täysjyväspelttijauhoja ja vehnäleseitä ja makeutin pikkuisen paremmalla ruskealla ruokosokerilla. Sopivan terveelliset aamiaispannukakut tarjoiltiin inkivääri-rosmariini-chilisiirapissa marinoitujen mansikoiden kera.

Inkivääri-rosmariini-chilisiirappi
1 dl sokeria
2 dl vettä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
1/2 chilipalko
pari oksaa rosmariiniä

Inkivääri ja chili paloitellaan muutamaksi isoksi palaksi. Ainekset mitataan kattilaan ja kuumennetaan kohtuullisella
lämmöllä. Sekoitellaan kunnes sokeri on sulanut. Lientä keitetään hiljakseen, kunnes se alkaa olla siirappimaista ja neste on haihtunut noin puoleen. Siirappi siivilöidään lasipurkkiin ja jäädytetään. Siirappia voi käyttää maustamaan kesäistä salaatinkastiketta tai hedelmien tai marjojen marinoimiseen.

Marinoidut mansikat valmistetaan pilkkomalla noin puoli litraa tuoreita mansikoita ja valuttamalla sekaan 3-5 ruokalusikallista inkivääri-rosmariini-chilisiirappia. Marjojen annetaan maustua liemessä noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kohupiim ricotta -pannukakut
1 pkt (200 g) kohupiim ricottaa (voi korvata rahkalla tai raejuustolla)
6 dl maitoa
4 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttitäysjyväjauhoja
1/4 dl vehnäleseitä
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl tummaa ruokosokeria
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Kohupiim ricotta, maito ja munat vatkataan tasaiseksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan kokoajan vatkaten. Maustetaan sokerilla ja suolalla. Taikinan annetaan turvota ja tekeytyä noin tunnin ajan.

Taikinasta paistetaan voissa valurautapannulla rapea reunaisia ja kullanruskeita pulleita pannukakkuja. Tarjoillaan aamiaiseksi marinoitujen mansikoiden kera.

Strutsipihvit, salviavoi ja uudet perunat



Lihahaaste: strutsi. Laurilan tilan sivuilla sanotaan, että strutsinliha on mureaa, vähärasvaista, kevyttä, helposti sulavaa ja proteiinipitoista. Strutsinlihan valmistus on helppoa ja nopeaa. Se vastaa ulkonäöltään naudanlihaa, mutta on valmistukseltaan kananlihaan verrattavissa. Strutsinliha sopii hyvin grillaukseen, mutta liha on grillattava miedolla lämmöllä.

Strutsin punainen liha todellakin näyttää naudalta. Emme kuitenkaan jättäneet sitä niin raa'aksi kuin olisimme punaisen lihan jättäneet, hieman keskeltä roseeksi kuitenkin. Rasvaton linnunliha oli yllättävän mureaa ja mehukasta grillattavaa. Maku oli mieto, mutta kuitenkin selkeästi lihaisempi kuin esimerkiksi kalkkuna. Salvialla ja valkosipulilla maustettu voisula toi mukavasti makua sekä lihaan että perunoihin.

Grillatut strutsipihvit ja salviavoi
4 strutsipihviä

kourallinen salvianlehtiä
2 valkosipulinkynttä
75 g voita
1 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Strutsipihvit otetaan huoneenlämpöön noin tunti ennen grillaamista. Pinnat grillataan kiinni kovalla tulella noin minuutti per puoli, minkä jälkeen pihvit siirretään ylemmälle tasolle, hiljaiselle tulelle kypsymään vielä muutamaksi minuutiksi. Liha on valmista, kun sen sisälämpötila on 67 astetta. Kypsät pihvit kääritään folioon vetäytymään muutamaksi minuutiksi ennen tarjoilua.

Salvianlehdet silputaan karkeaksi silpuksi ja valkosipulinkynnet viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi. Noin kolmasosa voista sulatetaan kasarissa. Lisätään valkosipulit ja ruskistetaan lempeällä lämmöllä. Varotaan, ettei valkosipulit pala tai voi ruskistu. Lisätään salviat ja jatketaan ruskistamista, kunnes yrtit muuttuvat rapeiksi. Lisätään loppu voi ja sekoitellaan hiljaisella lämöllä, kunnes voi on kokonaan sulanut. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Salviavoita valutetaan kypsän pihvin ja keitettyjen uusien perunoiden päälle. Annoksen kruunaa vihreä salaatti tai tuoreet kesäkasvikset.

Bulgarialainen Shopska-salaatti




Vuonna -99 Bulgarian Sunny Beachillä kohosi loppumaton rivi harmaita, kolhoosimaisia hotellikerrostaloja. Yhden bunkkerihotellin aulassa esiintyi joka ilta sama mies soittaen laulaen sähköurkujen rumpukompin säestyksellä Sun Shine Reggaeta. Todellinen päähänpisto ja äkkilähtö, mutta hieno reissu puitteista huolimatta. Koimme yhden viikon aikana auringonpimennyksen ja maanjäristyksen. Mieleenpainuvinta reissussa oli kuitenkin Shopska-salaatti, jota söimme lounaaksi joka päivä. Nyt verestetään muistoja!

Shopska-salaatti (sellaisena kuin sen muistan yli 10 vuoden takaa)
150 g bulgaarialaista Sirene-juustoa
4 tomaattia
1 kurkku
1 punasipuli tai kesäsipuli
(silputtuja yrttejä)

kastike
6 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria

Tomaatit halkaistaan, niistä poistetaan kanta ja siemenet. Tomaatti ja kurkku kuutioidaan reiluiksi suupaloiksi. Sipuli kuoritaan ja viipaloidaan. Juusto raastetaan karkeaksi raasteeksi vihannesten päälle. Kastikkeen aineet mitataan kulhoon tai kastikepulloon ja sekoitetaan. Kastike tarjoillaan erikseen ja valutetaan salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.

Kala-katkarapupullat thaimaalaisittain







Kalapullia voi tehdä mistä tahansa vaaleasta kalasta. Kotimaisista kaloista esimerkiksi hauki sopii erinomaisesti kalapullien ainekseksi. Kalapullataikinaan voi lisätä myös katkarapua tuomaan makua. Nämä kala-katkarapupullat on maustettu thaimaalaisittain, mutta myös kotimaiset yrtit ja sinappi sopivat mainiosti mausteeksi, jolloin pullat voi kasviswokin ja tulisen chilikastikkeen sijaan tarjoilla perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Pullien pyörittely onnistui yllättävän näppärästi syntymäpäivälahjaksi saatujen yrttisilppurisaksien ja lihapullapihtien avulla.

Kuvista huomaa heti ammattilaisen jäljen. Ne on ottanut Pekka, joka oli ruoka- ja elokuvaseuranamme.

Kala-katkarapupullat thaimaalaisittain
400 g vaalealihaista kalaa esim. haukea tai seitä
200 g katkarapuja
2 munaa
1/2 dl korppujauhoja
1 chilipalko
2 tl thaimaalaista katkaraputahnaa
1 sitruunan mehu
3 kaffirlimen lehteä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
kasvisöljyä paistamiseen

Aineet mitataan tehosekoittimeen ja jauhetaan tasaiseksi tahnaksi. Ruokaöljy kuumennetaan wokpannussa miedolla tulella. Liian kuumassa öljyssä kalapullat palavat pinnalta ja jäävät keskeltä raaoiksi. Kalapullataikinasta nostetaan lusikoilla palloja wokkiin ja paistetaan muutama minuutti molemmilta puolilta kunnes pullat ovat hyytyneitä ja kullanruskeita pinnoilta. Pullat voi nostaa 100-asteiseen uuniin odottamaan ja hyytymään sillä aikaa kun loput pullat paistuvat. Kalapullat maistuvat chili-kastikkeen ja kasviswokin sekä keitetyn riisin kera.

Kasviswokin on julkaistu Pienessä Vispiläkaupassa aikaisemmin. Kasviswokin ohje löytyy täältä.

Biezpiens, terveisiä Latviasta


Vietimme juhannuksen eli jaanipaevan Etelä-Virossa - niin etelässä kuin mahdollista, sillä naapurit olivat Latvian puolella. Käväisimmekin rajan takana Ruhijan kylässä hakemassa täydennystä ruokavarastoon. Olimme kuulleet naapureilta, että Latvialainen kohupiim eli rahka on erityisen hyvää. Maitohylly olikin täynnä erilaisia valkoista tahnaa sisältäviä Biezpiens-pakkauksia, joiden päättelimme olevan tätä kuuluisaa rahkaa. Ostoskoriin valitsimme Vajpiena Biezpiensin, Valjpiena Lauku biezpiensin ja Pilpiena Biezpiensin 9 %.

Kitchenmousen , jenkeissä asuvan latvialaistytön, mukaan kyseessä on latvialaisten jälkiruokien olennainen aines eli jonkin sortin rahka. Ensimmäinen kokeilu tehdä biezpiens-mansikkajälkiruokaa oli kyllä aikamoinen floppi. Kokkareinen maitotuote oli ehkä lähempänä raejuustoa kuin samettista rahkaa. Seuraavasta pakkauksesta, Lauku biezpiensistä, teimme yrttilevitettä, joka maistuikin erinomaiselle Tuomon Luomun ruisleivän päällä.

Yrtti-biezpiens
150 g biezpiensiä
50 g maustamatonta tuorejuustoa
kourallinen silputtuja yrttejä, kuten basilikaa, orgegaanoa, lehtipersiljaa, timjamia…
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl mietoa sinappia
2 rkl sitruunanmehua
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Ainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi tahnaksi ja nautitaan esimerkiksi ruisleivän kera.

Mansikka-melonisalaatti


Tästä olin haaveillut siitä lähtien kun ostimme ensimmäiset mansikat! Äiti oli lukenut ajatukseni ja tehnyt paikallislehden reseptin innoittamana kesäisen raikkaan mansikka-meloni-sinihomejuustosalaatin. Omaan versiooni salaatista meinasin vielä lisätä proscuttoa.

Mansikka-melonisalaatti
1 ruukku jäävuorisalaattia
1 kesäsipuli varsineen
kourallinen kirsikkatomaatteja
pätkä kurkkua
1 dl mansikoita
pala vesimelonia
75 g sinihomejuustoa

Kastike
1 dl luonnonjogurttia
4 mansikkaa
2 rkl sitruunanmehua
½ ruukkua basilikaa
1 tl hunajaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Jääsalaatti revitään kulhoon. Kesäsipuli pilkotaan varsineen ja kurkku kuutioidaan. Lisätään kirsikkatomaattien kera salaattikulhoon. Mansikoista poistetaan kannat ja ne viipaloidaan. Vesimeloni kuoritaan ja kuutioidaan. Lisätään salaattiin. Lopuksi sinihomejuusto murennetaan salaatin päälle.

Kastike valmistetaan mittaamalla ainekset blenderiin ja ajamalla tasaiseksi kastikkeeksi. Kastike maustetaan suolalla ja pippurilla ja maku tarkistetaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...