Yksi kaikkien ja kaikki mustikkaritareiden puolesta!



Yleisön pyynnöstä, mustikkaritareiden puolesta vielä kerran Pienen Vispiläkaupan ihanan aamun resepti Pariisi kohtaa Posion eli maitokahvi, mustikkaritarit ja kinuskinen kermavaahto:

Maitokahvi, eli ranskalaisittain café au lait, italialaisittain café latte ja espanjalaisittain café con leche, on erottamaton osa miljoonien aamiaispöytien perusvarustelua kodeissa ympäri maailman. Niin myös Pienessä Vispiläkaupassa. Jos aamiainen täytyy kiireessä karsia yhteen ainoaan ruokalajiin, jäljelle jää tummapaahtoisesta kahvista ja luomumaidosta mestaroitu iso ja sielun lempeästi herättävä maitokahvi. Tämän vuoksi makuparin luominen juuri aamiaispöytään tuntui meille luontevimmalta. Käy äänestämässä mustikkaritarit voittoon Pauligin makuparit -kilpailusivulla!

Pitkällisten tutkimusten, analyysien ja herkullisten maisteluiden jälkeen päädyimme siihen, että kahville täydellinen yksittäinen makupari on voi. Perusteluksi tälle kerrottakoon, että voi pehmentää mielestämme kahvipavun luonnollista kitkeryyttä ja tuo esille herkän kasvin pehmeät aromit. Juuri voin ansiosta ranskalaiset voisarvet, eli croissantit, tai vastaavasti meikäläisten isoäitien tuhdit voisilmäpullat ovatkin täydellisyyttä hivelevä makupari kahville. Eräs nimeltä mainitsematon Suomen menestynein keittiömestari vielä vahvisti vispiläkauppiaiden valinnan kertomalla, että ennen vanhaan Mansen-mummo sipaisi nisun päälle vielä reilun kerroksen voita ja kastoi sen mokkaan. Näin kahvikupillisen päälle syntyi auringon lailla hohkaava voikuori.

Ja siitä se Pienen Vispiläkaupan makupari sitten syntyikin: maitokahvista, miljoonista aamiaispöydistä, voista, isoäidin puuusteista ja lämpimistä muistoista. Erittäin tummaksi paahdetusta Paulig Parisien -kahvista valmistettu Cafe au lait on maultaan tumma ja pehmeä ja se saa makuparikseen kaikkea muuta kuin köyhän ritarin, eli French toastin. Voissa paistettu perinteinen vaalea maalaisleipä saa rikastusta kardemummasta, kanelista ja vaniljasta sekä lisukkeiden lempeästä mustikkahillokkeetsa ja kinuskiaromilla säväytetystä kermavaahdosta. Tässä harmonisessa makukokonaisuudessa pariisilainen hienostuneisuus yhdistyy posiolaisiin perinnemakuihin.

Pariisi kohtaa Posion:

Café au lait; kardemummalla, kanelilla ja vaniljalla maustetut ritarit; mustikkahilloke ja kinuskinen kermavaahto.
Ihanan aamun resepti kahdelle

Café au lait (kaksi reilua maljallista)
14 g Paulig Parisien -kahvia
2 reilua kupillista raikasta vettä
2 kuppia täys- tai kevytmaitoa, mielellään luomua tai mikä parempi, suoraan naapurin maitotilalta.

Kahvi valmistetaan kahvinkeittimessä tai pressopannussa ohjeen mukaan: http://www.paulig.fi/erikoiskahvit/alkuperamaa6.html#pressopannu. Lämmitä maito kattilassa noin 65 asteiseksi, höyryävän kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi. Kaada laakeisiin maljoihin tai suuriin kuppeihin noin puolet kahvia ja puolet lämmintä maitoa. Makeuta halutessasi sokerilla.

Mustikkaritarit
4-6 reilua siivua vaaleaa leipää esim. maalaisleipää tai ranskanleipää (myös kuivahtanut vehnäpatonki tai paahtoleipä sopivat ritareiden valmistukseen)
1 kananmuna
1 dl maitoa
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl raastettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua kanelia
1 tl vaniljasokeria
reilu nokare voita paistamiseen

Riko kananmuna laakeaan astiaan ja vatkaa sen rakenne rikki. Lisää maito ja mausteet ja vatkaa tasaiseksi. Kasta leipäsiivut munamaidossa molemmin puolin. Anna leipien vetäytyä ja pehmetä hetken. Mitä kuivempi leipä, sitä pidempi on sen kostutusaika.

Kuumenna valurautapannu ja lisää siihen reilu nokare voita. Paista, mutta älä polta, leipäsiivuja voissa molemmin puolin, kunnes pinnat ovat rapeita ja kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetken ennen kuin lusikoit ritarin päälle mustikkahilloa ja kermavaahta. Tarjoa lämpimän maitokahvin ja aamun tuoreen sanomalehden kera.

Mustikkahilloke
1 dl kotimaisia mustikoita metsästä tai pakastealtaasta
1/2 dl hillosokeria

Mittaa mustikat ja hillosokeri kattilaan ja kuumenna välillä sekoitellen, kunnes sokeri alkaa sulaa ja mustikat mehustua. Jatka keittämistä noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.
Mustikoista voi tehdä myös hilloa, jonka voi purkittaa ja säilöä talviaamujen varalle. Silloin marjoja ja sokeria mitataan yhtä paljon eli 1 litra marjoja ja 1 kg hillosokeria. Hillo purkitetaan kuumennettuihin purkkeihin ja suljetaan tiiviisti. Herkullisen hillon säilytys viileässä ja valolta suojattuna.

Kinuskinen kermavaahto
1 dl kuohukermaa
2 rkl säilykemaitoa
1 rkl limemehua

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta kondensoidulla maidolla ja limemehulla. Tarkista maku.
Saat vaahtoon lisää paahteista, toffeemaista makua, jos ensin kuumennat kondensoitua maitoa vesihauteessa niin, että se kiehuu kokoon, tiivistyy ja muuttuu kinuskimaisemmaksi.

Pauligin makuparit -kilpailun sivulle tästä linkistä

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...