Appelsiinijuustokakku



Appelsiinijuustokakun ohje löytyi Kodin Kuvalehdestä. Raastetulla appelsiininkuorella maustettu muropohja olisi kelvannut ihan sellaisenaan glögin kanssa nautittavaksi, mutta täyteläinen juustotäyte tietenkin kruunasi kokonaisuuden. Täytteeseen käytin pänikän Eestin parasta tervise -tuotetta eli Kodune Kohupiimkreem ricottaa, joka on samettisen pehmeä, täyteläinen maitotuote: pehmeämpää ja juustoisempaa kuin rahka ja kevyempää ja samettisempaa kuin tuorejuusto. En ole aikaisemmin kokeillut laittaa sitä uuniin, mutta se kesti hyvin paistamista ja koostumus oli edelleen täydellinen.

Appelsiinijuustokakku

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
100 g voita
½ appelsiinin kuori
1 keltuainen

Täyte
500 g ricottaa tai kohupiimkreem ricottaa
1/2 dl sokeria
2 munaa
½ appelsiinin mehu
2 rkl sitruslikööriä
2 dl makeaa appelsiinimarmeladia

Esivalmisteluina uuni laitetaan kuumenemaan 180 asteeseen ja irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle laitetaan leivinpaperi. Tarvittaessa reunoihin voi sipaista vähän voita.

Voi ja kuivat aineet mitataan kulhoon ja nypitään murumaiseksi seokseksi. Keltuainen erotellaan lasiin ja sen rakenne vispataan rikki haarukalla. Lisätään keltuainen muruseoksen joukkoon ja muotoillaan taikina palloksi. Taikina painellaan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Pohjalle ja reunoille painellaan folio ja laitoihin laitetaan painoksi esim. kuivattuja herneitä tai riisiä. Pohjaa esipaistetaan noin 10-15 minuuttia.

Täyte valmistetaan sekoittamalla ricotta ja munat tasaiseksi ja maustamalla seos sokerilla, appelsiinimehulla ja liköörillä. Tarkistetaan maku ja lisätään sokeria tarpeen mukaan. Marmeladi tuo piiraaseen makeutta, joten juustomassan on hyvä olla raikasta. Tavallista ricotta-juustoa voi olla tarpeen notkistaa kuohukermalla.

Marmeladi levitetään esipaistetun pohjalle ja juustomassa kaadetaan sen päälle. Piirasta paistetaan 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja saanut väriä. Jäähtynyt piiras tarjoillaan kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...