Luumukakku



Syksyinen, lämpimän mausteinen luumukakku syntyy samalla reseptillä kuin keikauskakku raparperista tai banaanista. Luumukakku sai ripauksen luksusta mantelimassasta, jota murentelin luumujen lomaan keikauskakun karamellipohjalle.

Luumukakku
4-5 tummaa, isoa luumua
50 g mantelimassaa tai marsipaania
1 dl tummaa ruokosokeria
50 g voita

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
¼ tl suolaa
50 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 munaa
3 tl tummaa rommia
2 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl täysmaitoa

Luumut halkaistaan kahtia ja poistaan kivet. Voi ja sokeri mitataan kakkuvuokaan (ei irtopohjaiseen, koska karamelli valuu helposti uunin pohjalle). Vuoka laitetaan uuniin ja Uuni kuumennetaan 200 asteeseen. Voi ja sokeri sulavat vuoassa karamelliksi, sekoitellaan tasaiseksi ja laitetaan luumut vuoan pohjalle, karamellin päälle leikkuupinta alaspäin. Vuoka laitetaan takaisin uuniin ja annetaan kuumentua sillä aikaa kun valmistetaan taikina.

Jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkivääri, neilikkä, vaniljasokeri ja suola mitataan kulhoon ja sekoitetaan. Pehmennyt voi ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista (noin 3 min). Munat lisätään joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Taikina maustetaan rommilla. Kuivat aineet ja maito lisätään taikinaan vuorotellen koko ajan tasaiseksi sekoittaen. Vuoka nostetaan uunista ja taikina lusikoidaan luumujen päälle.

Kakkua paistetaan kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku irtoilee vuoan reunoista noin 40 minuuttia. Kypsän kakun annetaan vetäytyä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen se kumotaan lautaselle ja annetaan vetäytyä vuoan alla. Maistuu hyvälle vaniljajätskin tai vaniljakastikkeen kera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...