Tomaattipiiras Tarte Tatinin tapaan




Helppo ja nopea resepti löytyi Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Kuten esikuvassaan, ranskalaisessa omenakakussa tarte tatinissa, kirsikkatomaatit muhivat karamellissa taikinakuoren alla. Makean suolainen piiras silataan pecorinolastuilla ja yrttiöljyllä. Oman ruukkupuutarhamme Jamie-kirsikkatomaatitkin olivat kypsyneet juuri sopivasti punkkien lähes kokonaan kaluamassa, kummitusmaisessa rungossa.

Karamellisoitunut piiras maistuu namille esimerkiksi Casillero Del Diablo Pinot Noirin kanssa. Katso Pienen Vispiläkaupan videolta Pirunkellarin viiniasiantuntijoiden Keken ja Pasin analyysi. Lisää analyysejä Pirunkellarin nettisivuilta.

Tomaattipiiras tarte tatinin tapaan
1 pkt valmista voitaikinaa
250 g rasia kirsikka- tai miniluumutomaatteja (kypsiä ja makeita!)
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl voita
2 rkl ruokosokeria
3 rkl korppujauhoja

kananmuna voiteluun

Basilikaöljy
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1/2 dl oliiviöljyä
päälle pecorinolastuja

Voitaikina kannattaa ottaa huoneen lämpöön sulamaan ja laittaa uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Tomaatit pestään ja halkaistaan. Uuninkestävässä pannussa sulatetaan voi ja sokeri karamelliksi miedolla lämmöllä, sillä sokeri ruskistuu ja palaa helposti kitkerän makuiseksi. Piiras onnistuu myös kakkuvuoassa (ei irtopohja!), jolloin voin ja sokerin voi sulattaa uunissa. Tomaatin puolikkaat asetellaan pannun tai vuoan pohjalle karamellin päälle leikkuupinta alaspäin. Päälle ripotellaan suolaa, pippuria ja korppujauhoa sitomaan liiat nesteet. Taikinasta kaulitaan vuokan kokoinen levy ja asetellaan tomaattien päälle. Levy voi olla hieman reilu, sillä voitaikina kutistuu paistettaessa. Pohja voidellaan munalla ja piirasta paistetaan 225 asteessa noin 25 minuuttia.

Basilikaöljy valmistetaan jauhamalla basilika ja oliiviöljy tehosekoittimessa tasaiseksi. Valmis piiras kumotaan lautaselle ja viimeistellään pecorinolastuilla ja basilikaöljyllä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...