Ranskalainen piiraskaksikko: endiivi Tarte Tatin ja Quiche Lorraine



Sopivaa iltapurtavaa ja vierastarjottavaa: endiivipiiras tarte tatin ja klassinen quiche lorraine. Tyhjensimme lähikaupan endiiveistä ja silti saalis jäi laihaksi. Vaikka ohjeessa oli kuusi endiiviä, ihan komea piiras tuli kolmestakin. Ehkä vuokamme oli vähän pienempi? Quiche Lorrainesta tuli hyvää tutulla reseptillä, kuten aina.

Endiivi tarte tatin
Pohja
2,25 dl vehnäjauhoja
0,5 tl cayennepippuria
75 g huoneenlämpöistä voita
50 g voimakasta, kovaa juustoa raastettuna
3 rkl kylmää vettä

Täyte
3-6 endiiviä
2 rkl sokeria
3 rkl voita
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
muutama rosmariininoksa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
3 rkl punaviiniä

Taikinan voi ensin valmistaa jääkaappiin vetäytymään. Jauhot ja cayennepippuri mitataan kulhoon ja sekoitetaan. Voi kuutioidaan ja nypitään jauhojen joukkoon niin, että lopputuloksena on hienoa murusta. Lisätään juustoraaste ja vesi ja taikina sekoitetaan ja muotoillaan tiiviiksi palloksi. Taikina kääritään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin odottamaan.

Täytteen valmistus aloitetaan poistamalla endiiveistä ulommaiset lehdet ja osa kannasta. Endiivit lohkotaan pitkittäisessä suunnassa. Voi ja sokeri mitataan pannuun ja sulatetaan miedolla lämmöllä. Lisätään viinietikka, öljy ja rosmariini ja sekoitetaan. Endiivit ladotaan pannuun leikkauspinta alaspäin ja niiden päälle ripautetaan suolaa ja pippuria. Endiivejä paistetaan alhaisella lämmöllä kannen alla, välillä varovasti käännellen, kunnes ne ovat pehmeitä. Tähän menee noin puoli tuntia. Paistamisen lopuksi kansi nostetaan pois ja annetaan nesteen kiehua pois. Lisätään viini ja annetaan kiehua, kunnes seos on muuttunut siirappimaiseksi. Ttaisin ahneena lorauttaa vähän reilumpia kauhallisia, mutta tulos oli tosi mehevä, kun viini karamellisoitui paksuksi tahnaksi.

Pohjataikina otetaan jääkaapista ja kaulitaan vuoan kokoiseksi, ohueksi levyksi. Endiivit ladotaan irtopohjavuoan pohjalle ja karamellisoitunut kastike valutetaan päälle. Lopuksi nostetaan taikina kanneksi. Piirasta paistetaan 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsä ja saanut väriä. Piiras kumotaan vadille ja tarjoillaan salaatin kera.

Quiche Lorraine
Pohja
3,25 dl vehnäjauhoja (kuten kuvasta näkyy, käytin osan spelttiä)
0,5 tl suolaa
125 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl kylmää vettä

Täyte
100 g pekonia
1 iso keltasipuli
0,5 tl kuivattua rosmariinia
0,5 tl kuivattua timjamia
100 g voimakasta juustoa raastettuna
1,5 dl kuohukermaa
2 munaa
suolaa
pippuria

Aloitetaan taas pohjasta: jauhot mitataan kulhoon ja sekoitetaan suola jauhojen joukkoon. Kuutioitu voi nypitään jauhojen joukkoon ja hienoon, murumaiseen seokseen lisätään vesi ja taikina muovataan palloksi. Taikinapallo kääritään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin lepäämään.

Sipuli kuoritaan ja hienonnetaan ja pekoni pilkotaan pieniksi suikaleiksi. Pekoni paistetaan kuumalla pannulla. Paistamisen puolessa välissä lisätään sipuli ja kuullotetaan kunnes sipuli on pehmeä ja kullankeltainen ja pekoni rapea. Maustetaan yrteillä.

Taikina otetaan jääkaapista ja kaulitaan levyksi, joka painellaan vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina peitetään foliolla ja reunoille laitetaan painoksi riisiä, kuivia herneitä - tai tässä tapauksessa linssejä, joita sattui kaapista löytymään. Pohjaa esipaistetaan 200 asteessa vajaat 10 minuuttia.

Kerma mitataan kulhoon ja lisätään munat. Vatkataan kevyesti niin, että munien rakenne menee rikki. Lisätään juustoraaste ja maustetaan ripauksella suolaa ja pippuria - ei kannata liioitella, sillä pekoni ja juusto ovat suolaisia. Pekoni-sipulitäyte levitetään esipaistetulle pohjalle ja muna-kerma-juustoseos kipataan päälle. Piiras laitetaan takaisin uuniin noin 20-30 minuutiksi, kunnes piiraan pohja on kypsä, täyte hyytynyt ja pinta saanut rusertavan sävyn. Tasasin vielä reunat leikkaamalla terävällä veitsellä ylimääräisen taikinan pois kun pohja oli vielä kuuma ja pehmeä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...