Brita-torttu




Ihastuin Brita-torttuun joskus vuosia sitten, jolloin tarjosin ihanan tahmaista ja makeaa marenkikakkua kaikennäköisissä kekkereissä. Norjassa asuessani tutustuin sikäläiseen versioon verdens beste -kakkuun, jossa taikina-marenkilevyjen väliin laitetaan kerman ja marjojen sijaan custard-tyyppistä vaniljatäytettä. Kokeilin leipoa Britaa pitkästä aikaa, ja kyllä - se maistuu edelleen yhtä herkulliselta. Ainakin kesäisessä puutarhassa kotimaisen Werlan luomukuohuviinin kanssa nautittuna.

Brita-torttu
pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenki
3 kananmunan valkuaista
2,5 dl tomusokeria
0,5 dl pähkinärouhetta

täyte
(4 dl kohupiimää)
2 dl kuohukermaa
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria
(2 rkl Galliano-likööriä)
vadelmia/mansikoita/kiiviä tai muita marjoja tai hedelmiä
(kermavaahtoa koristeluun)

Alkuvalmisteluina uuni kannattaa laittaa kuumenemaan 175 asteeseen ja vuorata yksi uunipelti leivinpaperilla. Sitten valmistetaan pohjataikina vatkaamalla ensin pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi ja lisäämällä siihen keltuaiset hyvin vatkaten. Otathan valkuaiset myös talteen, sillä niitä tarvitaan marenkiin. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin ja seos lisätään taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoitetaan tasaiseksi ja levitetään ohuelti uunipellille. Kakku leikataan valmiina kahtia ja palat pinotaan päällekkäin, joten pohjasta kannattaa muotoilla symmetrinen.

Marenki valmistetaan vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisäämällä vaahtoon sokeri vähitellen. Marenki levitetään tasaisesti pohjataikinan päälle ja lopuksi ripotellaan pinnalle pähkinärouhe. Torttua paistetaan 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes marenki on saanut väriä ja pohja on kypsä.

Tortun annetaan jäähtyä ennen kuin se leikataan kahtia ja irrotetaan leivinpaperista. Kuumana mareinki repeilee pahasti, joten kannattaa olla kärsivällinen. Täyte valmistetaan vatkaamalla kermavaahto (sekoittamalla joukkoon kohupiim) ja maustamalla se sokerilla ja halutessa liköörillä. Marjat ripotellaan jäähtyneen pohjan päälle, lusikoidaan pohjalle täytettä (jos pohjaan laittaa kohupiimaa osan voi jättää koristeluun) ja nostetaan toinen levy kakun päälle. Jos marenki on kaunis ja tasainen, sen voi laittaa ylöspäin, jolloin marenki toimii koristeena. Jos tortun haluaa koristella kermavaahdolla tai kerma-kohupiimvaahdolla ja marjoilla tai syötävillä kukilla, marengin voi laittaa alaspäin. Kuvan kakussa päällimmäisen levyn marenki on alaspäin ja kakun pinnalla on täytettä ja syötäviä orvokkeja.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...