Kylmä tomaatti-kookosmaitokeitto ja kiluleivät tillipestolla




Veimme pienen palan Suomea Viroon ja pidimme ystävillemme Tallinnan kodissa lähestulkoon autenttiset vappujuhlat. Juhlallisuudet alkoivat virallisella osuudella Kreutzwaldin patsaan lakituksella Kadriorgin puistossa ja jatkuivat kotibileillä, joissa tarjoiltiin tomaattikeittoa, välimerellistä perunasalaattia, mehukkaita ja lihaisia tuoremakkaroita, piparjuurituorejuustolla siveltyjä graavilohileipiä ja tillipestolla maustettuja kiluleipiä. Kilut ovat pikkukaloja, ei sillejä eikä silakoita, nimi lienee suomeksi kilohaili. Eestissä kiluja syödään mustanleivän ja viinan kanssa. Jälkkäriksi oli syntinen suklaakakku kohupiim-täytteellä, tietenkin!

Kylmä tomaatti-kookosmaitokeitto

2 salottisipulia
750 g tomaatteja kaltattuna (2 tlk Mutti-tomaatteja)
3 hapanta omenaa
2,5 dl vettä
1 prk kookosmaitoa
1 tl cayene-pippuria
suolaa

mustapippuria myllystä

Päälle

2 avomaakurkkua
1 pieni punasipuli
150 g paahdettuja suolapähkinöitä
tupsu tuoretta minttua

1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria

Sipuli kuoritaan ja hienonnetaan ja kuullotetaan kattilassa tilkassa öljyä. Omena kuoritaan ja lohkotaan ja lisätään sipulin joukoon. Käännellään hetki ja lisätään tomaatit, vesi ja mausteet. Keittoa keitellään noin 15 minuuttia, kunnes omena on täysin pehmeää. Keitto nostetaan hetkeksi liedeltä ja soseutetaan. Lisätään kookosmaito ja tarkistetaan maku. Keitto kylmennetään jääkaapissa esimerkiksi yön yli.


Kurkut kuoritaan ja vetiset siemenosat poistetaan ja loput kuutioidaan pieniksi kuutioiksi. Punasipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Suolapähkinät rouhitaan karkeasti ja minttu hienonnetaan. Ainekset sekoitetaan keskenään ja ripotellaan kylmän keiton päälle.

Kiluleivät
kiluja (tai sillejä/silakoita)
ruisleipää
rucolaa
kalalientä

Tillipesto
1 ruukku tilliä
100 g pinjansiemeniä
100g parmesaaniraastetta
2 anjovisfileetä
1 kynsi valkosipulia
n. 1/4 dl oliiviöljyä
1 dl hapukoorta tai ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Tillipesto valmistetaan soseuttamalla kaikki muut pestoainekset, paitsi hapukoor, tiukaksi ja tasaiseksi massaksi. Pesto sekoitetaan hapukooreen.

Leivät kostutetaan kalaliemellä. Ne voidellaan ensin paksulla pesto-hapukoorkerroksella, päälle asetellaan kilut tai muut kalat ja koristellaan rucolalla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...